Makkelijk uw fotocamera, digitale camera instellen
Mogelijk gemaakt door de Semarang photo ArchivesIllumination Level

= Lichtsterkte

F-stop

ISO

Sluiter tijd

High
= Hoog (zonnig) 11 100 1/125
Medium
= Gemiddeld / Normaal (bewolking) 11 100 1/15
Low
= Laag (weinig licht / Binnenshuis) 04 200 1/15


TIP

 1. Zet bij zonnig en bewolking uw camera op de voorkeuze: Diafragma met de
  F-stop op 11 en ISO op 100

 2. Met weinig licht of binnenshuis op "Auto" of op de voorkeuze: Diafragma met de
  F-stop op 4 en ISO op 200
  Gebruik zo min mogelijk uw flitser voor een zo natuurgetrouwe foto.

 3. Wilt u snelle foto's maken ivm bv verkeer, kinderen die spelen etc.
  Dan zult u de ISO en de Sluitertijd omhoog moeten bij stellen.
  Dit gaat echter weer ten kosten van de duidelijkheid (dus ruis).
  U zult dus moeten experimenteren.


Elke keer als we een foto met onze camera nemen kan het licht van buitenaf worden geprojecteerd op de beeldsensor in de camera. De sensor (de meeste zijn van het type CCD) vereist een bepaalde hoeveelheid licht om een perfecte belichting maken. Als er te weinig licht doorkomt is het beeld onderbelicht (de foto is te donker), als er te veel licht doorkomt is de foto overbelicht (de foto is te licht).

De camera heeft drie manieren om de hoeveelheid licht die het krijgt voor de sensor te regelen.

 1. CCD SensorTen eerste kan de camera de hoeveelheid tijd (belichtingstijd of sluitertijd) die de sensor wordt blootgesteld aan licht veranderen. Dit wordt gedaan met een sluiter die opent en sluit als een water kraan. Typische sluitertijden variŽren van 1 / 1000 van een seconde tot 1 / 30 van een seconde. Hoe langer de blootstelling, hoe meer kans er is dat ofwel het onderwerp of de camera zal bewegen, vervaging van de foto. Zoals u zou verwachten, 1 / 30 van een seconde laat twee keer zoveel licht als 1 / 60 seconde, enz. vorderingen langer dan ongeveer 1 / 30 tweede geval kan een statief nodig hebben om de camera stabiel.

 2. Zes blad iris diafragmaDe tweede manier is waarop de camera de hoeveelheid licht kan regelen is door het variŽren van de grootte van de opening die het licht passeerd voordat het bij de censor is. Hoe groter de opening hoe meer licht wordt doorgelaten.
  Het deel van de camera die dit doet, heet de sluiter (aperture). De opening in de sluiter heet het diafragma. De manier waarop diafragma maten zijn beschreven is met de F-stop.

 3. Een derde manier om digitale camera's te kunnen reguleren is het veranderen van de gevoeligheid van de sensor (ISO / ASA). Wanneer de sensor is ingesteld op minder gevoeligheid heeft de foto meer detail en heeft een gladdere toonbereik. Wanneer de sensor is ingesteld op meer gevoeligheid zal de foto de neiging hebben om minder gedetailleerde te zijn en kan zichtbaar "ruis" ontstaan.
  Het gevoeligheids getal heet de ISO-nummer en heeft een bereik van ongeveer 100 bij een lage gevoeligheid tot ongeveer 1600 of meer bij een hoge gevoeligheid. Dit nummer werd oorspronkelijk toegepast op film snelheden, maar het is bovendien ook nog gebruikt om te verwijzen naar de gevoeligheids sensor in digitale camera's.

  Camera's die grotere sensoren hebben, zoals een digitale single lens reflex (SLR) produceren minder foto's met ruis op een hoge ISO, dan camera's met een kleinere sensor, zoals de typische point en shoot.

  Mobiele camera's hebben echter kleine sensoren en produceren slechte foto's op een hoge ISO.